In 1969 begon Ton de Waal met het opzetten van een trainingsgroep dames en heren die wel het volleybal wilden leren maar niet direct wilden deelnemen aan de NeVoBo-competitie. De meeste leden van deze trainingsgroep waren vrienden en vriendinnen van spelers en speelsters die wel al deelnamen aan de NeVoBo-competitie. Na een jaar trainen werd er al eens een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen een team dat ook op een soortgelijke basis bezig was.

In 1971 vond in Weert de fusie plaats tussen de verenigingen Figters’57 en VSW en daaruit ontstond VC Weert. Bij de fusiebesprekingen kwam ook ter sprake de groep ”Liefhebbers” van Fighters’57 en toen bleek dat ook aan de kant van VSW soortgelijke interesses bestonden. Bij de contacten die Ton de Waal inmiddels had met andere verenigingen in de omgeving van Weert, bleek zoveel belangstelling te bestaan,  dat hij een kleine competitie kon opzetten tussen 2 teams van VC Weert, één team van Stramproy en één team van Molenbeersel in België.

Dit was het begin van de eerste LIEFHEBBERIJVOLLEYBAL – competitie. Vijf jaren later, toen deze competitie al meerdere teams en klassen had, kwam Jan Snellen hem meehelpen met de organisatie van deze competitie. Samen  heeft dit tweetal tot op de dag van vandaag deze competitie georganiseerd. Met in de hoogtijdagen een deelname van wel 90 teams, waarbij in de beginjaren ook nog een gemengde klasse dames en heren onderdeel van de competitie uitmaakte. Vanaf het begin van de competitie tot nu, komt ongeveer 60% van de deelnemende teams uit Nederland en 40% uit België. De verhouding herenteams t.o.v. damesteams is 2 tot 1.

De deelnemende verenigingen die aan deze competitie meedoen komen uit midden Limburg en het aangrenzende Brabantse deel en verder uit het oostelijke gedeelte van Belgisch Limburg. Zonder de niet genoemde plaatsen te kort te willen doen zijn o.a. te noemen in België: Dilsen-Stokkum, Maaseik, Kinrooi, Bree en Hamont-Achel. En in Nederland: Budel, Maarheeze, Nederweert, Roggel, Haelen, Kessel, Posterholt, Echt, Thorn, Stramproy en Weert.

Dat deze competitie zo populair is, zowel bij de deelnemers als daarbuiten, blijkt uit de deelname van zowel dames als heren die vanaf de eerste competitie er al bij zijn, maar dat elk jaar ook weer nieuwe verenigingen erbij komen. Kenmerkend voor deze competitie is dat ook nieuwe teams kunnen inschrijven in de klasse waarin men denkt thuis te horen. Zo is er ook geen verplichte promotie of degradatie in deze competitie, uiteraard is dat wel een goed gebruik. Alle wedstrijden worden op doordeweekse avonden gespeeld en worden geleid door een scheidsrechter van de eigen vereniging. Het niveau van deze competitie is in de loop der jaren zodanig gestegen, dat de beste teams heel wat prijzen ook op landelijk niveau hebben behaald.


In deze reeks beginnen we met een serie foto’s die we ontvingen Van Ine Oosterling. Haar vader, Piet Oosterling, ook lid van VC Weert in die jaren, was een amateurfotograaf die de gemaakte foto’s ook zelf ontwikkelde. En dat was in die tijd allemaal zwart-wit.

De foto’s zijn gemaakt in 1972 -1973 tijdens een promotietoernooi voor onze Liefhebberijvolleybalcompetitie die juist in 1971 van start was gegaan. Het toernooi was in de sporthal “Leuken” die binnenkort  zal worden gesloopt. Dus ook in die zin zijn het historische foto’s. Bij de serie zijn we het toenmalige Heren en Damesteam van VC Weert. Er is ook een foto van het team van SVC (tegenwoordig Stravoc) die aan het napraten zijn na afloop van het toernooi. Ook is er een teamfoto van een voor mij onbekend team ( maar het zou een team kunnen zijn uit Molenbeersel). Verder zijn er foto’s bij die wat wedstrijdimpressies geven en beelden van de prijsuitreiking. Er is een selectie gemaakt van de kwalitatief beste foto’s. Die zijn vervolgens ingescand. De foto’s kunnen worden gedownload en uitgeprint worden.

Enkele namen, voor zover bekend die bij de foto’s horen:
Damesteam VC Weert: Op de voorgrond links staat Dorine Op den Buysch, daarachter Elly Heuvelmans, verder van links naar rechts Mevr. Veldpaus, Annie Douven, Annie Berntsen, Leonie  Lamers en Wil Baetsen.

Herenteam VC Weert: Op de achterste rij van links naar rechts staan Hans van Esch, Ton de Waal, Hub Verdonschot, Jan Buscher en Jan van Mier. Op de onderste rij van links naar rechts zien we  Theo Visser, Herman Joosten en Piet Meulensteen.

Bij de prijsuitreiking zien we de toenmalige voorzitter van VC Weert de heer Jan Blokpoel.
En op de shirts van VC Weert zien we de naam van de toenmalige sponsor, de brouwerij “Maes “ uit Stramproy. Deze brouwerij bestaat inmiddels ook al lang niet meer.